MERLOT
100% Merlot
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παρνασσός

Μία ακόμη παγκόσμιας φήμης ποικιλία καλλιεργείται στον Παρνασσό και δίνει πλούσια και μεστά κρασιά. Σπουδαίο ρόλο για την δημιουργία ποιοτικών οίνων παίζει η μεγάλη προσοχή που δίνεται στο αμπέλι από το κλάδεμα μέχρι και τον τρύγο. Το σχήμα οινοποίησης είναι το κλασσικό για ερυθρές ποικιλίες που συνοδεύεται από δωδεκάμηνη παλαίωση σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια.

 

Οινοποίηση/Παλαίωση

Μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται προσεχτική αποβοστρύχωση, στη συνέχεια εκραγισμός απουσία θλιπτηρίου και ο σταφυλοπολτός οδηγείται στη δεξαμενή ζύμωσης.  Στο μέσον της ζύμωσης γίνεται αφαίμαξη του 50% της σταφυλομάζας όπου μεταφέρεται σε ξεχωριστή δεξαμενή και ζυμώνει σε υψηλές θερμοκρασίες και το υπόλοιπο 50% ζυμώνει ξεχωριστά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες 20-22°C προκειμένου να συγκρατήσουμε το μέγιστο αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας.  Μετά το τέλος της ζύμωσης ακολουθεί μυλογαλακτική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και με το πέρας αυτής γίνεται ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων.

Terroir

Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες με μέτρια κλίση εδάφους.

Argyriou Merlot.jpg
Argyriou Vineyards 3.jpg

Περιοχή / Τοποθεσία

Κεντρική Ελλάδα. Τα σταφύλια για την παραγωγή του Merlot προέρχονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα στην περιοχή Κουφέικα συνολικής έκτασης 3 εκταρίων σε υψόμετρο 400-450 μέτρα. Έδαφος αργυλοπυλώδες με μέτρια κλίση εδάφους.

Image by Aliona Gumeniuk
Beef Stew

Γευστικοί Συνδυασμοί

Συνοδεύει πιάτα από κρέατα με κόκκινες  σάλτσες και δένει γευστικά με κίτρινα λιπαρά τυριά.  

Σερβίρεται στους 16-18ºC.