top of page

Η αγάπη του Νίκου Αργυρίου για το  καλό κρασί και η γνώση του για την αγροτική παραγωγή δημιούργησαν τους πρώτους αμπελώνες το 1998. Το οινοποιείο Αργυρίου δημιουργήθηκε  το 2002, όποτε έγινε και η πρώτη οινοποίηση του λευκός και ερυθρός «Έρωχος».

 

Ο Νίκος Αργυρίου γεννήθηκε στο Πολύδροσο Παρνασσού και η ενασχόληση της οικογένειάς του ήταν τα αγροτοκτηνοτροφικά. Από το 1982 οι δραστηριότητές του αφορούσαν στην καλλιέργεια καπνού αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων και αυτό δείχνει την σχέση του με τη γη και την καλλιέργειά της. Στην απόφαση αυτή συνέβαλαν κατά ένα μεγάλο βαθμό οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής του Παρνασσού, ιδανικές  για την καλλιέργεια όχι μόνο Ελληνικών αλλά και διεθνών ποικιλιών που φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Την αγάπη του και το μεράκι του για το κρασί ο οινοπαραγωγός έχει μεταδώσει και στην οικογένειά του, που στηρίζει και αναπτύσσει τις δραστηριότητες του Κτήματος, όπως επίσης και σε όσους συνεργάζονται με το κτήμα.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

"Φροντίζουμε την γη και επιστρέφουμε αυτό που παίρνουμε από την φύση"

 

Η συνολική έκταση του αμπελώνα σήμερα ανέρχεται στα 300 στρέμματα, που είναι αρκετά για την κάλυψη της ετήσιας ζήτησης σε κρασί αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Λόγω των ιδανικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, συνιστάται η καλλιέργεια τόσο γηγενών όσο και διεθνών ποικιλιών αμπέλου δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού χωρισμένος σε δύο κομμάτια στις θέσεις Μπάλος και Ανάμερο. Tο υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 400-550 μέτρων και τα εδάφη είναι επικλινή με καλές αποστραγγίσεις.

Ο αμπελώνας ανήκει σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, έτσι η παραγωγή σταφυλιών γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό τόσο στον καταναλωτή όσο και στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό ότι το πλήθος των εργασιών στον αμπελώνα, όπως κλάδεμα, κορφολογήματα, ξεφύλλισμα, τρύγος γίνεται χειρονακτικά, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Η βιομηχανία οίνου έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις πράσινες επιχειρηματικές πρακτικές. Στο οινοποιείο Αργυρίου εφαρμόζουμε ένα πρότυπο παραγωγής στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα με βασική προτεραιότητα το φυσικό περιβάλλον, συμμετέχοντας ενεργά σε σειρά σημαντικών προγραμμάτων που διαμορφώνουν το μέλλον για τη βιομηχανία οίνου.

Οι βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουμε αφορούν την καλλιέργεια των αμπελιών, την παραγωγή και οινοποίηση.

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

 

Στους Αμπελώνες Αργυρίου, οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Μαυρούδι, ποικιλία την οποία αναβίωσε ο Νίκος Αργυρίου μετά από χρόνια πειραματισμών και που τώρα αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα από τα ερυθρά κρασιά του κτήματος.

 

Επίσης, είναι ο στιβαρός Ροδίτης και η εκλεπτυσμένη Ρομπόλα, το μεταλλικό Ασύρτικο, και η αρωματική Μαλαγουζιά, ποικιλίες που κατέχουν ήδη διακρίσεις αλλά και παγκόσμια προοπτική.

 

Από τις διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται οι κλασσικές λευκές Sauvingnon Blanc και Chardonnay και από τις ερυθρές οι πασίγνωστές Merlot, Cabernet Sauvignon και Pinot Noir.

Argyriou_Grapes

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

 

Το οινοποιείο βρίσκεται εντός του οικισμού του Πολυδρόσου και περιβάλλεται από ένα μικρό αμπελώνα. Το 2011 έγινε επέκταση του χώρου, προκειμένου να φιλοξενηθεί η νέα αυξημένη παραγωγή και έτσι τώρα το οινοποιείο διαιρείται σε δύο τμήματα.

Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό οινοποίησης, δηλαδή τις ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές για την οινοποίηση λευκών και ερυθρών οίνων, καθώς και το πιεστήριο και άλλα απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία μηχανήματα. Στο δεύτερο τμήμα στεγάζεται η γραμμή εμφιάλωσης, όπου επίσης απαντώνται και τα δρύινα βαρέλια για την παλαίωση των οίνων.

Για τους επισκέπτες - φίλους του κρασιού, το 2009 δημιουργήθηκε μία πρότυπη οινοτουριστική μονάδα στο Πολύδροσο, η οποία λειτουργεί από τα μέλη της οικογένειας Αργυρίου και δίνει την δυνατότητα στους εκδρομείς αφενός να δοκιμάσουν την ποικιλία των κρασιών του κτήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κελάρι), και αφετέρου να διαμείνουν στο Πολύδροσο απολαμβάνοντας την τοπική κουζίνα και τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή.    

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Terroir

TERROIR

Προέρχεται από την γαλλική λέξη terre που σημαίνει γη/έδαφος, αλλά στην περιγραφή των κρασιών έχει μια πιο σύνθετη έννοια, που συμπεριλαμβάνει τις κλιματολογικές συνθήκες (μικροκλίμα), την σύνθεση του εδάφους, την τοπολογία (κλίση, υψόμετρο, έκθεση στον ήλιο), τη σχέση του γήινου με το υγρό στοιχείο, και τον ανθρώπινο παράγοντα στο αμπέλι.

Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες – πηλώδες δηλαδή η σύσταση του χώματος είναι συνεκτική βοηθώντας έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλές  στρεμματικές αποδόσεις για τη μέγιστη δυνατή ποιότητα των σταφυλιών.

Όσον αφορά τις κλιματολογικές και τοπογραφικές  συνθήκες θα λέγαμε ότι είναι ιδανικές: ξερά καλοκαίρια και ήπιοι χειμώνες, ενώ το υψόμετρο των αμπελώνων στα 400/550 μέτρα βοηθάει ιδιαίτερα στην καλή ποιότητα των οίνων.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ένα συνεχές «αεράκι» από τους ορεινούς όγκους του Παρνασσού, Καλλίδρομου και Οίτης που περιτριγυρίζουν τον αμπελώνα και επιτρέπουν στους βόρειους ανέμους να διεισδύουν συνεχώς, διατηρώντας έτσι χαμηλές θερμοκρασίες και οξυγονώνοντας επαρκώς το αμπέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης το κλίμα εμφανίζεται ξηρό, αρκετά σημαντική παράμετρος για την σωστή ανάπτυξη και απόδοση του αμπελώνα.

Η σημασία του terroir όμως για να αποκτήσει υπόσταση θα πρέπει σίγουρα να ληφθεί υπόψη η ανθρώπινη επέμβαση στο αμπέλι. Ο αμπελουργός με βάση τις αμπελουργικές τεχνικές και την αφοσίωση στο αμπέλι θα δημιουργήσει τη δική του παράδοση. Με αυτόν τον τρόπο, τα κρασιά του Κτήματος Αργυρίου, μετά από 20 χρόνια αμπελοκαλλιέργειας, έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα.

bottom of page