ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Η Μαλαγουζιά είναι μία από τις πιο αρωματικές και φρουτώδης ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Από την δεκαετία του ’70 καλλιεργείται σε όλη την επικράτεια του ελλαδικού χώρου και δίνει κρασιά υψηλόβαθμα και μέτριας οξύτητας.

 

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παρνασσός

 

Ποικιλιακή Σύνθεση
100% Μαλαγουζιά 

Οινοποίηση/Παλαίωση
Μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης και στη συνέχεια η αλκοολική ζύμωση του χυμού σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Παραμονή του κρασιού για 2  μήνες στις οινολάσπες του προ εμφιάλωσης.

Περιοχή / Τοποθεσία

Κεντρική Ελλάδα. Στην αμπελουργική ζώνη του Παρνασσού καλλιεργείται η ποικιλία Μαλαγουζιά στα αμπελοτόπια  Λιβαδόραχη και Ανάμερο συνολικής έκτασης 4,5 εκταρίων σε υψόμετρο 400-450 μέτρα.

 

Έδαφος

Έδαφος αργιλοπηλώδες με καλή αποστράγγιση.

Ποικιλίες

  • Μαλαγουζιά 

Χαρακτηριστικά

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών που συνοδεύονται από νότες αρωμάτων λευκών λουλουδιών και φλαμουριού. 

 

Το χρώμα της πράσινο με κίτρινες ανταύγειες, ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα στη γεύση και μέτριας διάρκειας επίγευση.

Γευστικοί Συνδυασμοί

Πίνεται σκέτη, ως απεριτίφ αλλά συνοδεύει άριστα καθημερινά μεζεδάκια της ελληνικής κουζίνας, λαδερά πιάτα, κίτρινα τυριά και πολύχρωμες σαλάτες.

 

Σερβίρεται στους 8-10ºC.